|
Jahukott käes! |
Täna käisime sügismatkal
Vabaõhumuuseumis. Sattusime mõnusalt vanasse aega ja saime teada, milline oli vanasti leiva tee põllult lauale. Ei saanud tol ajal poodi minna ja lettidelt erinevaid sorte valida.
Kõigepealt tuli
seeme mulda külvata, siis oodata, kuni vili valmib. Järgnes
viljalõikus, mida tehti sirbiga. Seejärel
vili köideti ja viidi rehetarre parsile kuivama.
Rehepeksu, mille käigus viljapead kätte saadi, saime ka ise proovida. Koodiga toimetamine oli ikka üsna keeruline. Siis tuli
vili tuulutada ja käsikivile viia. Saime teada, et käsikiviga jahvatamine oli vanal ajal
tütarlaste töö, aga meile tundus seal suure kiviga mässates, et lihtsam on vist tund aega matemaatika tekstülesandeid lahendada, kui vilja jahvatada. Saadud jahu viidi perenaisele, kes juuretise ja leivataigna valmistas, ahju õigele temperatuurile küttis ja leivad valmis küpsetas. Leivategu iseenesest võttis aega umbes 3 päeva. Meie saime nüüd kogu leiva teekonna ühe päevaga selgeks.
|
Leib valmis |
Lisaks tekitas palju elevust meid transportinud väikebuss, kus päris mitmel lapsel hakkas halb, pime ja suitsulõhnane rehetare, suur ämblik rehetare aknalaual ja suveniiripood, kus sai kaasavõetud taskuraha edukalt kulutatud.
Õpetaja jäi väljasõiduga rahule, loodame, et lapsed ka.
Suured tänud Pert Rene isale, kes meile saatjaks oli! :)
Rohkem pilte näete SIIT!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar